Pensioenvormen
Ongeveer 90% van de werknemers in loondienst bouwt via zijn werkgever aanvullend pensioen op. In een pensioenregeling kunnen verschillende pensioenvormen zijn opgenomen:
- Ouderdomspensioen
- Nabestaandenpensioen
- Nabestaandenoverbruggingspensioen
- Wezenpensioen
- Arbeidsongeschiktheidspensioen
- Overbruggingspensioen
- Prepensioen
Daarnaast is ook het systeem van pensioenopbouw van invloed op uw oudedagsvoorziening. Er zijn drie basissystemen, namelijk:
- Uitkeringsovereenkomst; Een uitkeringsovereenkomst is een pensioenregeling waarbij de werkgever jaarlijks een afgesproken premiebedrag betaalt aan een pensioenuitvoerder met wie hij een pensioenregeling heeft afgesloten. Meestal wordt een gedeelte van de premie ingehouden op je loon. Uitkeringsovereenkomsten kun je verdelen in een eindloonregeling en een middelloonregeling.
- Eindloonregeling; Bij deze traditionele regeling hangt de hoogte van uw pensioen af van uw laatst verdiende salaris. Er wordt net gedaan alsof u dat salaris altijd verdiend hebt en daarvoor ook altijd pensioenpremie hebt betaald.
- Middelloonregeling; Bij de middelloonregeling wordt het pensioen berekend over uw gemiddelde salaris dat u had in de tijd dat u bij de werkgever in dienst was.
- Premieovereenkomst; Bij deze regeling wordt er geen toezegging gedaan over de hoogte van uw pensioen. Elk jaar storten uw werkgever en uzelf premies. Aan het einde van de looptijd kijkt u wat u daarvoor aan jaarlijkse pensioenuitkering kan ontvangen.
- Kapitaalovereenkomst; Deze pensioenregeling komt niet zoveel voor. Bij een kapitaalovereenkomst staat de hoogte van het kapitaal als je met pensioen gaat vooraf vast. Het bedrag wordt soms met een winstuitkering verhoogd. Met het kapitaal wordt op de pensioendatum een pensioenuitkering aangekocht.
Tot slot zijn er nog combinatieregelingen mogelijk, waarbij bijvoorbeeld de eindloon- en middelloonregeling worden gecombineerd.